Benvinguts

Arranquem aquest bloc que vol facilitar l’accés a la nostra feina a l’Ajuntament i oferir el punt de vista d’IpR en tot allò que ateny a Rosselló.

Emprarem aquesta eina tant útil per comunicar-se que és Internet, i és que no podria ser d’altra manera en un món cada cop més tecnificat i virtual. No obstant reconèixer les virtuts alhora d’informar i opinar que ens ofereix aquest mitjà, no volem renunciar al carrer, al tu a tu i al veïnatge,  i per això us animem a interpel·lar-nos personalment al carrer, de viva veu, tal com feia no fa pas massa temps el pregoner.

El de Rosselló, el Sr. Quevedo, anava pels carrers dient allò de “es fa saber… a tota la població…” en el seu peculiar dialecte. El Josep Jové en parla en aquest termes al seu Recull històric de Rosselló:

 …a partir de la seva arribada havia procurat d’integrar-se a la població, procurant de bon cor adaptar-se a les costums i la vida del país. Això vol dir que hagué de renunciar poc a poc a la seva parla castellana i adaptar-se a la llengua del lloc on s’acollí. Anà intentant adaptar al seu llenguatge mots catalans, que barrejava amb el seu propi castellà, tot confeccionant una parla que esdevingué un “xapurreau” moltes vegades inintel·ligible per a desconeguts, més entenedor per a la gent del poble acostumat a la seva parla tan particular. Al haver de practicar novament i expressar-se tan sols en castellà obligat pel seu nou càrrec, es troba fet un garbuix i no se l’entenia ni en castellà ni en català.

El primer pregó que féu, provocà una veritable confusió als militars castellans i als veïns catalans de Rosselló, quedant-se sense entendre res ni els uns, ni els altres…  Fou agutzil, pregoner i enterrador durant molts anys,…  i en cap moment, que la memòria històrica recordi, no existí un home més cerimoniós i estricte en l’exercici del seu càrrec, ni més atent, col·laborador i eficient, que el Sr. Quevedo. Amb el seu comportament es guanyà l’afecte i el respecte de la població.

 Doncs bé, que el seu exemple ens guiï en la nostra singladura política i quedi reflectit en aquesta bitàcola. 

Anuncis

3 responses to “Benvinguts

 1. Enhora bona per aquest butlletí tan ben treballat. Es probable que, per la distància, hi poguem col.laborar poc però volem que sapigueu que teniu les companyes i companys del Solsonès al vostre costat. Que el 2010 sigui el millor any de la nostra vida. Marcel

 2. josep maria fontanet

  Es fa saber que sempre hi ha hagut apocaliptics i integrats -Umberto Eco dixit-
  Els primers desconfien de qualsevol innovació que modifiqui l’ordre existen. Els integrats ‘son’ l’ordre existent.
  Es fa saber que no hi ha solució, i la que hi ha no interesa als que es dediquen a la politica, l’art de vendre fum els dies que fa vent.
  Es fa saber que vaig votar Esquerra, a darrera hora i a contracor…no tenia ningú que m’agradés…semblaba l’opció meyns dolenta.
  Es fa saber que m’en penedei-xo…no hi hauria d’haber anat….i l’empat potser faria que tots quedesiu retratats.
  Es fa saber que quasi ningú creiem en la politica, al meyns la que practiqueu tots plegats.
  Ja sé que ja ho sabieu, tot aixó que escric.
  Es només per treure’m el regust que m’a quedat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s